Okul öncesi dönemde, çocuklar çok hızlı bir gelişim gösterirler. Neredeyse aydan aya farklılaşan çocukların gelişimlerinin takip edildiği, desteklendiği bir ortamda olmaları gelişimlerinin sağlıklı olmasını sağlar.
Çocuğun sosyal, bilişsel, bedensel ve duygusal gelişimi için uyaranlar açısından zengin ve bu gelişimi destekleyen bir ortamda olması önemlidir.
Farklı kültür ortamlarından ve ailelerden gelen çocuklar ortak bir yetişme ortamına okul öncesi eğitim kurumlarında ulaşır. Okul öncesi eğitim kurumları çocuğun kültürel ve duygusal zekasına katkıda bulunduğu gibi aynı zamanda öz güven, kendini ifade etme becerisi, grupla iş birliği yapabilme gibi alanlarda da gelişimini destekler.
Çocuklar, dili kullanma becerisini bu yaşta geliştirir. Çocuğun dil gelişimi açısından kendi akranları ve bu yönden destekleyici aktiviteler yapan öğretmenleri ile bir arada olması önemlidir.
Televizyon, telefon, tablet gibi teknolojik aletlerle çok sık vakit geçirmek bu yaş çocuklarının beyin gelişimi açısından olumsuz etkiye sahiptir. Okul öncesi kurumlarda çocuklar ekrandan uzakta, oyunla, aktivitelerle, sanatsal etkinliklerle, bilişsel çalışmalarla vakit geçirirler. Bu, hem ekrandan uzak kalmalarını sağlar hem de gelişimlerini olumlu yönden destekler.
Okul öncesi kurumlarda, çocuk farklı yemeklerin tadına bakar, kendi başına yemek yemeyi pekiştirir, akranları ile bir arada daha istekli şekilde yemek yer.
Okul öncesi kurumlarda çocukların gelişimi takip edilir ve aile ile paylaşılır. Aynı zamanda, çocuğun gelişim dönemleri ile ilgili aileye bilgi verilerek, aile eğitimleri gerçekleştirilerek aile-okul iş birliği içinde çocuğun sağlıklı gelişimi desteklenir.
Aile içi desteğin tek başına yetmediği, çocuğun kendi yaşıtlarıyla birlikte olabileceği, bedensel ve zihinsel gelişmelerini sağlıklı biçimde sürdürebilecekleri bir ortam olduğu için okul öncesi eğitim zorunlu ve gereklidir.